Web gune honek cookieak erabiltzen ditu, propioak eta beste batzurenak. Gure cookien politikari buruz gehiago irakurri dezakezu.

  •   GASTRONOMIA

"BASQUE AMBASSADOR": euskal gastronomiaren bikaintasuna nazioartean aitortuz

"Basque Ambassador" lanaren lehen edizioa aurkeztu da Londresen. Basque Culinary Centerrek, Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailaren laguntzarekin, Euskadik munduan zehar dituen enbaxadore gastronomikoei ematen die sari hori.

Aitorpena jasotzeko hautagaitzak aurkezteko deialdia zabalik dago basqueambassador.com webgunean, urtarrilaren 31ra arte.

Urtero, 'Basque Ambassador' saria jasotzen dutenak beste herrialde batekoak izango dira. 2024an bereizgarriak Mexikon entregatuko dira.

1 / 7

Basque Culinay Centerrek, Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailaren laguntzarekin, “Basque Ambassador” ekimenaren lehen edizioa aurkeztu du Londresen: Euskal Herriko nazioarteko enbaxadore gastronomikoei, Euskal Herritik kanpo ateak irekitzen dituztenei, aitorpena.

 

Ekimen honen helburua da euskal kulturaren eta sukaldaritzaren aberastasuna transmititzen duten chef eta profesionalen lana eskertu, aitortu eta ohoratzea, baita tradizioarekin eta hurbileko produktuaren kalitatearekin mundu osoan duten konpromisoa ere.

 

Ekimena Londreseko “Parrillan” jatetxean aurkeztu da (Barrafina Taldea), euskal kulturaren eta bikaintasun gastronomikoaren arteko lotura indartzen duena, eta Nieves Barraganek, 20 urte baino gehiago Erresuma Batuan bizi den euskal sukaldariak, bere lehen Michelin izarra lortu zuen tokia. Horrek euskal kulturak integratzeko eta sukaldaritzako paisaia globala aberasteko duen gaitasuna azpimarratzen du.

 

Aurkezpenean Daniel Solana Basquetourreko zuzendariak hartu du parte, eta Gorka Rico eta Javier Rivero “AMA”ko sukaldariek eta “Parrillan”eko lantaldeak egindako bazkaria izan da. Euskal erakundeen, nazioartean hedatzen ari diren euskal enpresen, Londresko euskal komunitateko kide nabarmenen eta Erresuma Batuko hedabide eta influencer-en ordezkariak bildu dira, euskal kulturarekiko loturak eta lotura sendotzeko.

 

Ekitaldian, Daniel Solanak nabarmendu duenez, "Britainiar merkatua gure nazioarteko turista-igorle merkatu nagusietako bat da, laugarrena, Frantzia, AEB eta Alemaniaren ondoren. Gainera, gastronomia da Euskadira etortzen diren turista britainiarren % 20ren motibazio nagusia, pertsonako eta eguneko 180 euroko batez besteko gastua egiten baitute, batez bestekoa baino handiagoa. Beraz, horrelako ekitaldi eta ekimenek lagundu egiten digute Euskadi-Basque Country helmuga merkatu interesgarri honetan kokatzen. Edozein txokotan jan eta edateko helmuga bat luxu bat da, non egiteko eta jateko modu aparteko eta imitaezin batez gozatzen den. Ondo jatea eta edatea kulturala delako guretzat. Gure DNAn dago ". Munduan Euskadiren enbaxadore izan diren sukaldariak ere aipatu ditu Solanak: "Euskal sukaldaritzaren izenak, hala nola Arzak, Subijana, Eneko Atxa, Berasategui, Bittor Arginzoniz, enbaxadoreak izan dira eta dira, ez bakarrik gure gastronomiakoak, baita Euskadikoak ere. Haiek ere gure herria sustatu dute munduan, euren platerekin eta joan diren edo aintzatetsiak izan diren lekura. Hori da, zalantzarik gabe, sustapen on baten gakoa: ondo egindako lana, kalitatea eta egiten denarekiko maitasuna. Baina, gainera, aire berriak ditugu, atzetik indartsu datoztenak eta etorkizun oparoa ziurtatzen digutenak. Horregatik, ekimen hau garrantzitsua da Euskadi-Basque Country helmugarentzat. "

 

Hautagaitzak aurkezteko epea gaur, astelehena, hasi da eta urtarrilaren 31n amaituko da, biak barne. Hautagaitzak basqueambassador.com web orrian eskuragarri dagoen formularioan aurkeztu ahal izango dira.

 

Urtero, 'Basque Ambassador' saria jasoko dutenak beste herrialde batekoak izango dira, euskal gastronomiaren bikaintasunaren eragin kulturala eta irismen globala nabarmenduz. 2024ko lehen edizioko bereizgarriak otsailaren amaieran emango dira, Mexiko DFn; horregatik, Mexikon enbaxadore izan daitezkeenengandik jasotako hautagaitzak lehenetsiko dira, eta beste herrialde batzuetako hautagaitzak erregistratuta geratuko dira hurrengo edizioetarako.

 

Euskal sukaldaritzaren esentzia islatzen duten gastronomiako profesionalek aukera dezakete, enbaxadore gastronomiko gisa jarduten duten bitartean. Izan ere, sukaldaritzaren konpromisoak eta ekarpenek mugak gainditu dituzte. Profilen aniztasunak barne hartzen ditu goi-mailako gastronomian beren karrera eraiki duten pertsonak edo taldeak, bai eta sukaldaritzaren dibulgazioan, komunikabideetan edo nazioartean euskal sukaldaritzaren funtsa eta benetakotasuna sustatzen duten proiektu berritzaileetan nabarmendu direnak ere.

 

Pertsona sarituek bikaintasun-bereizgarri bat jasoko dute, eta hori mugarri garrantzitsua izango da euskal bikaintasun gastronomikoaren nazioarteko aintzatespenean, eta sukaldaritza-komunitatean urtero espero den ekitaldia izango dela ematen du. 

Maiatza 2024

AL AR AZ OG OR LR IG
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31