• EUSKADI GASTRONOMIKA
Argiñano anai-arrebek eta Benjamín Lanak Euskadi Gastronomika Sariak sarien aintzatespen berezia jaso dute euskal gastronomiaren hedapen eta sustapen lanagatik.
Euskadi Gastronomika Sariak sarien epaimahaiak erabakia hartu du: irabazleen izenak maiatzaren 19an jakinaraziko dira Euskadi Gastronomika Festan. Hala ere, dagoeneko jakin da lehen edizio honetan sari bereziak jasoko dituztenak nortzuk izango diren, hau da, Euskadi Gastronomika da zabalkundea eta Euskadi Gastronomika Maitea kategorietan: Benjamín Lana eta Argiñano anai-arrebak, hurrenez hurren.

Lehen edizio honetako Euskadi Gastronomika Sariak sarien epaimahaia turismo- eta gastronomia-aholkularitzako, unibertsitatearen eta komunikazioaren arloko profesionalek osatu dute, eta dagoeneko erabakita dute kategoria ezberdinetako irabazleak nortzuk diren. Sariak maiatzaren 19an Gasteizen ospatuko den Euskadi Gastronomika Festan banatuko dira. Ekitaldiak Euskadi Gastronomika sareko enpresak, erakundeak eta sektoreko profesionalak bilduko ditu.
Euskadi Gastronomika Sariak euskal gastronomia-turismoa sustatzen duten pertsona, enpresa eta ekimenak publikoki aitortzeko sortu dira, benetakotasunaren, iraunkortasunaren eta bikaintasunaren ikuspegitik. Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak eta Basquetour –Euskal Turismo Agentziak– bultzatutako sei sari hauek Euskadi Gastronomika sareko kideak ez ezik, sektorean nabarmendu diren kanpoko eragileak ere saritzen dituzte.
Sari berezi hauetako irabazleak honako hauek dira, antolaketa-batzordeak zuzenean izendatuak:
- Euskadi Gastronomika da zabalkunde aintzatespena: Euskadiren irudi gastronomikoa erreferentziazko helmuga gisa zabaltzeko egindako lana saritzen du, Euskadi Gastronomikaren Balio Gutunean jasotako balioekin bat eginez. Lehen edizio honetan, saria Benjamín Lanarentzat da, Vocento Gastronomíako zuzendari nagusia. Komunikabideen, San Sebastián Gastronomika bezalako ekitaldien eta gastronomia kultura eta turismo ardatz bihurtu duten proiektu editorialen bidez egindako dibulgazio-lanagatik jaso du saria. Kazetari bizkaitarra da eta, besteak beste, Madrid Fusión zuzendu du, Worldcanic, Terrae edo El Encuentro de los Mares bezalako topaketak sustatu ditu eta, berriki, Gastronomiaren Nazioarteko Akademiaren Gran Prix saria jaso du sektoreko nazioarteko kongresuak antolatzeko egindako lanagatik.
- Euskadi Gastronomika Maitea aintzatespena: Euskadiren promozioa jardun profesionalaren bidez saritzen du; hau da, lurraldearen irudi positiboa proiektatzen duten, euskal kultura eta gastronomiaren balioak sutsuki zabaltzen dituzten, beren ibilbide edo hedabide-eraginagatik erreferente bihurtu diren eta sektorearen sustapenarekiko konpromiso handia erakusten duten pertsona, enpresa edo erakundeei zuzendua dago. Oraingoan, Argiñano anai-arrebek jaso dute saria: Zarauztik euskal sukaldaritzaren proiekzioan erreferente izan den familia batek. Karlos Argiñano, telebistako aitzindaria eta Espainiako gastronomiako pertsona maitatuenetako bat, estilo hurbil, alai eta tokiko produktuarekiko konprometitu batekin euskal sukaldaritza milioika etxetara hurbiltzen jakin duen pertsona da. Bestalde, Eva Argiñano gozogintzan nabarmendu da, bere ibilbidea sendotuz, tradizioa eta sormena uztartuz. Biek elkarrekin gastronomiarekin eta gastronomia-turismoarekin estu lotutako familia-ondare bat sortu dute.
Aintzatespen berezi hauek Euskadiko gastronomiaren ospea eta proiekzioa nabarmen lagundu duten ibilbideak balioesten dituzte.