•
Basque Ambassadors 2025: Euskal gastronomiaren enbaxadoreen aintzatespena Kolonbiara iritsi da
Basque Ambassadors ekimena Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak eta Turismoaren Euskal Agentziak, Basquetourrek, sustatu dute, eta Basque Culinary Centerrek bultzatu.

Aurten, bereizgarria Kolonbian emango da, eta balioa emango zaie euskal sukaldaritzaren funtsa ordezkatzen duten profesionalei.
Hautagaitzak basqueambassadors.eus/eu webgunearen bidez ambassadors.eus jasotzeko deialdia ireki da, otsailaren 28ra arte.
Basque Ambassadors-ek euskal gastronomiaren nazioarteko proiekzioa zabaltzen jarraitzen du, eta 2025eko ediziorako hautagaitzen prozesua ireki du, Kolonbian egingo dena. Basque Culinary Centerrek, Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak eta Turismoaren Euskal Agentziak, Basquetourrek, bultzatutako aintzatespen entzutetsu honen helburua da Euskaditik kanpo euskal sukaldaritza-kultura sustatzen eta zaintzen laguntzen duten gastronomia-sektoreko profesionalak nabarmentzea.
Basque Culinary Center (BCC), Donostian egoitza duena, gastronomiaren alorrean mundu mailan erreferentea den akademia eta berrikuntza erakundea da. 2011n sortu zenetik, BCCk sukaldari belaunaldi berrien prestakuntzan eta gastronomiaren ikerketan eta sustapenean lan egin du, kultura eta ekonomia garatzeko motor gisa. Ekimen hau Basquetourrek eta Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak euskal sukaldaritzaren eta bertako profesionalen nazioarteko presentzia indartzeko hartutako konpromisoaren parte da.
Urtero, “Basque Ambassadors” saria jasoko dutenak beste herrialde batekoak izango dira, eta euskal bikaintasun gastronomikoaren eragin kulturala eta irismen globala nabarmenduko dira. Aurreko edizioetan Londresen eta Mexikon izan ostean, Kolonbiara iritsi da Basque Ambassadors 2025. Herrialde horrek gero eta eszena gastronomiko handiagoa du, eta sustrai sakonak dituen euskal komunitatea da.
Euskadi, gastronomiaren eta turismoaren erreferente
Gastronomia Euskadi-Basque Country-ren erakargarri turistiko nagusietako bat da, eta nazioartean ospe handia du sukaldaritzaren bikaintasunagatik eta kultura gastronomiko errotuagatik. 30 Michelin izarretik gora ditu, eta pintxoen (miniaturazko sukaldaritza), erretegien eta elkarte gastronomikoen tradizio handia; Euskadi ezinbesteko helmuga da mahai onaren zaleentzat.
"Gastronomia funtsezko zutabea da Euskadiren nortasunean, eta nazioarteko proiekziorako gure ezaugarri nagusietako bat. Basque Ambassadors-ekin, gure sukaldaritza gure mugetatik harago eraman eta Euskadi-Basque Country marka Kolonbia bezalako merkatu estrategikoetan indartzen dutenen ahalegina eta grina aitortu nahi ditugu”, adierazi du Daniel Solana Basquetour-eko zuzendariak.
Hautagaitzak jasotzeko deialdia
Esparru horretan, chef, sommelier, sukaldari eta sektoreko beste eragile garrantzitsu batzuen hautagaitzak eta beren lanarekin euskal sukaldaritzaren balioak transmititzen dituzten balio-katea jasotzeko deialdia ireki da.
Hautagaitza aurkeztu edo profesional nabarmenen izenak eman nahi dituzten pertsonek ekitaldiaren web orri ofizialaren bidez egin dezakete basqueambassadors.eus/eu. Deialdia otsailaren 28ra arte egongo da zabalik.
Saria jasoko dutenak Kolonbian egingo den zeremonia berezi batean ezagutuko dituzte, datorren apirilean.