Web gune honek cookieak erabiltzen ditu, propioak eta beste batzurenak. Gure cookien politikari buruz gehiago irakurri dezakezu.

  •   GASTRONOMIA

"Basque Ambassadors" ekimenak zortzi euskal gastronomi profesional omendu ditu Mexikon, bere lehen edizioan

"Basque Ambassadors" errekonozimendu ibiltaria da, Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak eta Basquetour Turismoaren Euskal Agentziak Euskadik munduan zehar dituen enbaxadore gastronomikoei ematen dietena. Aurten Mexikon jarri da arreta.

Mexikoko euskal sukaldaritza-kultura sustatzen duten euskal jatorriko gastronomia-sektoreko zortzi profesionalen ibilbideak eta lorpenak ezagutu dira, eta "Basque Ambassadors" bereizgarria eman zaie.

1 / 3

Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak eta Basquetour Turismoaren Euskal Agentziak "Basque Ambassadors" bereizgarriak banatu zituzten atzo, martxoak 19, Mexiko Hiriko Bella Aurora jatetxean. Urteroko ekitaldi honek, mundu osoko euskal enbaxadore gastronomikoak saritzen dituenak, aurten bere lehen edizioan, zortzi profesionalek Mexikoko sukaldaritzan egindako ekarpen baliotsua azpimarratu du.


Ekitaldian izan ziren Daniel Solana, Basquetour Turismoaren Euskal Agentziako zuzendaria; Álvaro Oviedo, Basque Culinary Centerreko ekitaldien arduraduna; José María Cazalis, Eusko Jaurlaritzak Mexikon duen ordezkaria; eta Manuel Hernández, Espainiak Mexikon duen enbaxadorea. “Basque Ambassadors”-en lehenengo edizioko sarituen artean Pablo San Roman, Gorka Batiz, Alberto Ituarte, Mikel Alonso, Arantxa de Saracho, Iñigo Aramburu eta Julian eta Ildefonso Larrachea anaiak daude.


"Basque Ambassadors" programaren helburua da euskal kulturaren eta gastronomiaren aberastasuna transmititzen duten sukaldarien eta sukaldaritzaren sektoreko gainerako profesionalen lana eskertu, aitortu eta ohoratzea, baita mundu osoan zehar hurbileko produktuen tradizioarekin eta kalitatearekin duten konpromisoa ere.


Daniel Solana Basquetourreko zuzendariak adierazi zuenez, "garrantzitsua da gure gastronomiaren enbaxadore bikainak izatea, Euskadi nazioartean erreferentziazko helmuga turistiko eta gastronomiko gisa kokatzen laguntzen baitigute Mexiko bezalako merkatu interesgarrietan, euskal jatorriko sektore gastronomikoaren zaporeak, tradizioak eta negozioak hartzen eta hedatzen jakin baitu".

 

Zortzi aintzatespen

Lehen edizio honetan 8 aintzatespen banatu ziren Elena Reygadasen taldeak egindako cocktail bat izan zuen gala batean, Bella Aurora jatetxean. Aintzatetsitako pertsonek bikaintasun-bereizgarri bat jaso zuten, bertaratutako erakundeen garaikur gisa.

 

Ospetsuen artean, gastronomia-munduko pertsona garrantzitsuak zeuden, bakoitzak bere berezitasuna emanez Mexikoko euskal sukaldaritza-tradizio aberatsari.

 

Pablo San Román donostiarra euskal erretegiaren kontzeptua esportatzen aitzindaria izan da, eta hiru hamarkadako ibilbidea izan du. Gaur egun Ekilore jatetxeko arduraduna da eta Sukalde euskal sukaldarien elkarteko bazkide fundatzailea eta presidentea da.

 

Gorka Batizek, bere aldetik, jatorrizko herrialdeko gastronomiaren onena eta harrerako herrialdearena uztartzen ditu. Tezka jatetxeko sutegietan hamarkada bat eman ondoren, gaur egun Gorka Altamar jatetxea zuzentzen du.

 

Ama mexikarra eta aita euskalduna dituen Alberto Ituarte aitzindaria izan da Mexikoko eta Euskal Herriko goi mailako sukaldaritzak batzen. Bere catering taldeak, Ituarte Banquetesek, Mexikoko ekitaldi handietara eramaten du bere kultur fusioaren sinadura berezia.

 

Mikel Alonso sukaldaria 30 urteko ibilbideagatik eta Biko jatetxearen arrakastagatik (hamar urtez jarraian The World 's 50 Best Restaurants zerrenda ospetsuan egon da) eta proiektu berrienagatik (MEXTA Austinen, Texasen, irekitzea) saritu dute.

 

Arantxa de Sarachok bere sustraiak, lurra eta pauso bakoitzean maite dituen produktuak ohoratzen ditu, Guria Taldeko chef exekutibo gisa. Guria jatetxea eta Tapas Guriako hiru barra ditu, baita etxez etxeko catering espezializatua ere.

 

Iñigo Aramburu Zarautzen jaio zen, eta euskal gastronomia abangoardiara eramatearen aldeko apustua egin du. Mexikoko sukaldaritza-unibertsoko elementu gastronomiko tipikoak sartu ditu bertan, Mexiko Hiriko Puerto Getaria jatetxean.

 

Julian eta Ildefonso Larrachea anaia nafarrak, biak ere "Basque Ambassadors" bereizgarriarekin ezagunak, Lecarozeko arduradunak dira. Antzinateko mendeurrena gainditu dute, beren gremioan buru izan direlarik.

 

Ekitaldian, sarituez eta euskal erakundeetako ordezkariez gain, nazioarteko euskal enpresak, Mexikoko euskal komunitateko kideak eta Mexikoko komunikabideak ere izan ziren. Euskal gastronomia nazioartera eramateaz gain, ekimenaren ikuspegi globala zabaltzen ari da; laster "Basque Ambassadors" 2025aren edizioaren berritasunak espero dira. 

Abendua 2024

AL AR AZ OG OR LR IG
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31