• ERAKUNDEEN ARTEKO LANKIDETZA
Euskadi, Errioxa, Nafarroa, Iparraldea (Pays Basque) eta Béarn lurraldeek VISIT GastrOH! Turismo-Helmuga Gastronomiko berria aurkeztu dute NAVARTUR 2022 Nazioarteko Azokan
VISIT GastrOH! Nazioarteko helmuga sortzea da GATURI proiektuaren esparruan lortutako lorpen nagusietako bat. Proiektu hori INTERREG POCTEFA programaren barruan garatu da, Eskualde Garapeneko Europako Funtsaren (EGEF) laguntzarekin.
Global Lles, S.L. DESTINOren irudi grafikoa diseinatu duen agentziak produktu edo zerbitzu baten naming onenaren Urteko Saria lortu du 2021eko Urteko Hautaketan, VISITGastrOH! izenagatik.
Proiektuaren bazkideak hauek dira: AEHN (Nafarroako Ostalaritza eta Turismo Elkartea) proiektu-buru gisa; Basquetour " Turismoaren Euskal Agentzia; Errioxa 360 Grados Avanza; INTIA " Nekazaritzako Elikagaien Teknologia eta Azpiegituren Nafarroako Institutua; Bayonne Pays Basque Merkataritza eta Industria Ganbera eta Pau Bearn Merkataritza eta Industria Ganbera.
GATURI proiektuak mugaz gaindiko eremuko turismo eta nekazaritzako elikagaien sektoreetako ETEen lehiakortasuna hobetu nahi du, Nafarroa, Euskadi, Errioxa, Pays Basque eta Béarn artean helmuga bakarra eraikiz, baterako merkaturatze- eta nazioartekotze-estrategiak diseinatuz.
Atzo, Iruñean, VISIT GastrOH! Nazioarteko turismo-destino gastronomiko berriaren aurkezpena egin zen gastronomiarekin eta jatorri frantses, japoniar eta espainiarreko bidaiekin lotutako hogei bat komunikabideren aurrean. Aurkezpena Nekazaritzako Elikagaien Teknologia eta Azpiegituren Nafarroako Institutuak eta Nafarroako Ostalaritza eta Turismo Elkarteak antolatu zuten, proiektua bultzatu duten erakundeen laguntzarekin, hala nola Errioxa 360 Grados Avanza, Nafarroako Turismoa, Basquetour – Euskal Turismo Agentzia, Bayonne Pays Basque Merkataritza eta Industria Ganbera eta Pau Bearn Merkataritza eta Industria Ganbera.
VISIT GastrOH! Nazioarteko helmugak toki nabarmena izango du Navartur Turismo Azokan, turismo arloko profesionalei, turista publikoari, operadoreei eta prentsa gastronomikoari ezagutzera eman eta mugaz gaindiko nekazaritzako elikagaien, turismoaren eta sukaldaritzaren sektoreetako enpresen eskaintza helarazteko. Horretarako, hiru ekintza desberdin egitea erabaki du, publiko ezberdinentzat bereziki pentsatuak. Lehenik eta behin, publiko orokorrarentzat, bere stand propioa izango du Navartur Azokan. Bertan, bisitariek bisitaren eskaintza gastronomiko anitza ezagutu ahal izango dute, eta laster, visitgastrOH.com plataformaren bitartez gozatu ahal izango dute.
Bigarrenik, Press Trip esklusiboa eskainiko die nazioko eta nazioarteko kazetari gastronomiko nabarmenei, eta, helmuga bertatik bertara ezagutzeaz gain, bost lurraldeetako produktuekin egindako lehen afariaz eta gosariaz gozatzeko aukera izango dute Enrique Martinez Burón sukaldariaren eskutik, Iruñeko 3 Reyes hotelean. Gaur, ostirala, Navarturretik igaro ondoren, Best Tourist Village 2022 izendatu berri duten Lekunberrira bisita gidatua egingo dute eta ondoren Maskarada bisitatuko dute. Bertan, Pio Beltza edo Euskal Txerri bezalako arraza autoktonoaren ekoizpena ezagutzeko aukera izango dute.
Azkenik, profil profesionalagoa izanik, AEHN, INTIA eta Errioxa bezalako erakunde bazkideetako profesional batzuek aktiboki parte hartuko dute turismo gastronomikoko turoperadoreen eta enpresen arteko B2Bn, VISITGastrOH! Helburua turismo-sektoreko agentzia eta turoperadoreei aurkezteko.
VisitgastrOH.com bost lurraldeetako produktu eta baliabide gastronomiko, nekazaritzako elikagai eta turistikoen munduaren erakusleihoa
Visit GastrOH lehen mailako turismo gastronomiko eta jasangarrian sartzeko atea izan nahi du. Gure lurra bisitatzeko ehunka modu, benetako esperientzia berezi batean, gastronomia ezagutu eta gozatzeko gogoz datorren bisitari horrentzat.
Horrela, Euskadik, Béarnek, Errioxak, Nafarroak eta Iparraldek (Pays Basque) osatzen duten nazioarteko lurralde gastronomiko komuna bakar batean eratzen da, Nazioarteko Helburu Turistiko Gastronomiko Bakarra sortuz, VISITGastrOH!
Nazioarteko helmuga berri horrek enpresei lagundu nahi die, nazioartekotzeko eredu bateratu bat eta mugaz gaindiko lurraldearen nazioarteko sustapen eta kokapen gastronomiko eta turistikoa areagotzeko eta nazioarteko beste turismo-merkatu batzuk errazago lortzen laguntzeko tresnak sortuz.
Nazioarteko tresna nagusia visitgastrOH.com plataforma da, bost lurraldeetako gastronomiako, nekazaritzako elikagaigintzako eta turismoko produktu eta baliabideen munduaren erakusleiho. Plataforma horrek turismo gastronomikoko ibilbideak eta esperientzien katalogo zabala hartuko ditu, eta aukera emango dio bidaiariari bere interes eta premiekin bat datozen proposamenak hautatzeko, eta, aldi berean, lurralde komuneko nekazaritzako elikagaien salmentaren erakusleiho zabala aukeratzeko, bai azken bezeroarentzat, bai HORECA kanalarentzat.
MUGAZ GAINDIKO IBILBIDEAK:
Ibilbide turistiko tematikoek VISIT GastrOH! Helmuga osatzen duten bost lurraldeetako baliabide eta zerbitzuen integrazioa osatzen dute, produktu gastronomiko jakin baten inguruan (ardoa, gazta, etab.), lehen, bigarren eta hirugarren sektoreetako zerbitzuen eskaintza zabal eta egituratua barne hartuz, balio-proposamen bat eratzeko eta eragile guztien sareko lana sustatzeko eta nazioartean lurraldearen baterako sustapena sustatzeko.
Ibilbide turistiko tematikoek VISIT GastrOH! Helmuga osatzen duten bost lurraldeetako baliabide eta zerbitzuen integrazioa osatzen dute, produktu gastronomiko jakin baten inguruan (ardoa, gazta, etab.), lehen, bigarren eta hirugarren sektoreetako zerbitzuen eskaintza zabal eta egituratua barne hartuz, balio-proposamen bat eratzeko eta eragile guztien sareko lana sustatzeko eta nazioartean lurraldearen baterako sustapena sustatzeko.
Produktu horiek, aparteko kalitatea bermatzeaz gain eta egiten diren lurraldearekin estuki lotuta egoteaz gain, VISIT GastrOH! Helmugaren zeharkako elementuetako bat dira:
- Ardoaren helmuga: turistak mahastietako paisaiak eta ardoagatik eta ardoarentzat bizi diren herri eta hiriak ezagutu ahal izango ditu. Ardoaren kulturan murgiltzea, hainbat eremu ekoizletan barrena bidaia bakarra eginez: famili upeltegiak, ehun urtekoak, «De chateau» motakoak, kooperatibak eta arkitektura deigarriak ateak zabal-zabalik jartzen dituzte.
- Gaztaren helmuga: VISIT GastrOH! Helmugako gaztek beti mantendu dute beren zapore eta usain bereizgarria, eta modu naturalean eta artisau-eran egin dira. Artisau-gaztandegi, etxalde eta findegien bidez, turistak munduko gaztarik ospetsuenetako batzuei izena ematen dieten paisaiak, herriak eta haranak ezagutu ahal izango ditu.
- Jatorri-deitura: nazioarteko turistak 40 Jatorri Deitura Babestu baino gehiagok eta beste kalitate bereiziko zigilu batzuek babestutako produktuak aurkituko ditu, hala nola AGB (Adierazpen Geografiko Babestua) edo ETG (Espezialitate Tradizional Bermatua). Europar Batasunak aitortutako zigilu horietako bakoitzak jatorriari egotz dakizkiokeen ezaugarri bereziak dituzten kalitatezko elikagaiak bermatzen ditu, non artisautzako elaborazio-metodo desberdinei jarraitzen baitzaie.
- Ibilbide eko-gastronomikoa: VISIT GastrOH! osatzen duten eskualdeetako zapore esklusiboen ibilbide benetakoa, ekoizleen eta finka ekologikoen bidez, turistak haietan aurkituko dituen iraunkortasuna eta zaporea eta espazio eta parke natural ikusgarriak besarkatzeko.
- Gourmet ibilbidea – Goi mailako gastronomia: VISIT GastrOH! webgunean munduko jatetxe bereizgarrien kontzentraziorik handiena aurkituko duzu. Turistak munduko jatetxerik onenetako batzuetatik bidaiatu ahal izango du, Gida ospetsuenek (Michelín edo Repsol edo Maestro Restaurador) goraipatuak. Paisaia munduko chef onenetako batzuek egindako elaborazio berritzaileen moduan esertzen da mahaian. Sukaldariak gastronomia den arte berriaren benetako protagonista bihurtu dira.
- Roadtrip Handia – Tour GastrOH!: Hau da, presarik gabe bidaiatzea, paradisu gastronomikotzat jotzen den lurralde baten kontrasteez gozatuz. Herri harresituen arteko mahasti-itsasoak, larre berdeak dituzten mendiak, baserri bakartiak, haritz eta pagadien baso hostotsuak, ibai ondoko baratzeak, hondartzak eta arrantza-herriak, upategi ikusgarriak, horiek guztiak tour gastronomiko handi honetatik igarotzen zarenean. Errepide bakartiak, gastronomia gure bizimodua den lurralde baten bihotzeraino eramaten zaituztenak. Sar zaitez gure herrietan tokiko gastronomia dastatzeko eta bertako produktuen merkatuetan dagoen giroa sentitzeko.
- Done Jakue bideko zaporeak: Zaporez betetako bidea etapa bakoitzean, turistaren eta erromesaren bidaia-espiritua elikatuko duena. Bideko nazioarteko proposamen gastronomikoek etenaldia eta beharrezko indarrak ematen dituzte bidaia handi honetaz gozatzeko. Nekazaritzako eta abeltzaintzako paisaiak eta lurreko produktu guztiak ezagutzeko modu originala. Zeharkatzen dituen herrien kultura gastronomikoa ezagutzeko aukera ematen duen bidea.
MUGAZ GAINDIKO HURRENGO EKITALDIAK
Hilabete hauetan, eskualdeen arteko ezagutza-trukea lantzen ari gara, prestakuntza-bideoak eginez, profesionalei eta kontsumitzaileei erakusteko nola identifikatu, landu eta eskaini gure produktuak kalitaterik onenarekin.
Halaber, bost lurraldeen Gastro-Demo bateratua prestatzen ari dira Basque Culinary Centerren, 2022ko martxoaren 8an.
Jardunaldi honetan, bost eskualdeetako sukaldari ezagunek euren eskualdeetako produktuekin fusio-platerak egiten lagunduko dute, kazetari gastronomiko ezagunen eta BCCko ikasleen laguntzarekin.
Promozio- eta merkaturatze-ildo beretik, Presstrip eta Famtrips berriak antolatzen ari dira, nazioarteko kazetari eta turoperadoreekin, helmugaren inguruan, eskaintza gastronomiko eta turistikoa sustatzeko eta merkaturatzeko.
Lankidetza-bide hori lurralde-kohesioaren eta nazioarteko lankidetzaren bide luze baten lehen urratsa izango da.
Proiektuaren bideoa:
- Gaztelaniaz, frantsesezko azpitituluekin: https://vimeo.com/617150407/15a0cdfafe
- Frantsesez, gaztelaniazko azpitituluekin: https://vimeo.com/617150800/0f03e3eebc
Webgunea:
Sare sozialak:
GATURI BURUZ
POCTEFA GATURI proiektuak 29 hilabeteko iraupena du, 2020ko urtarrilaren 1etik 2022ko maiatzaren 31ra arte, eta helburu nagusia da mugaz gaindiko eremuko turismo eta nekazaritzako elikagaien sektoreetako ETEen lehiakortasuna hobetzea, Nafarroa, Euskadi, Errioxa, Pays Basque eta Bearnen artean helmuga bakarra eraikiz, baterako merkaturatze- eta nazioartekotze-estrategiak diseinatuz.
PROIEKTUKO BAZKIDEAK
• AEHN – Nafarroako Ostalaritza eta Turismo Elkartea
• Basquetour – Turismoaren Euskal Agentzia
• Errioxa 360 Grados Avanza
• INTIA – Nekazaritzako Elikagaien Teknologia eta Azpiegituren Nafarroako Institutua.
• Bayonne Pays Basque Merkataritza eta Industria Ganbera
• Pau Bearn Merkataritza eta Industria Ganbera
ELKARTUAK
• Béarn – Pays Basque Turismo Ekintzetxea
• Errioxako Hotelen Elkartea
• Nafarroako Gobernuko Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Zuzendaritza Nagusia
• Bizkaiko Ostalaritza Elkartea
• SEA – Ostalaritza
• Gipuzkoako Ostalaritza Elkartea
PROIEKTUTIK ESPERO DIREN EMAITZAK
• Baliabideen eta eragileen mapa 5 lurraldeetan (turismoa, nekazaritzako elikagaiak eta HORECA).
• Xede-merkatuetako eskariaren azterketa.
• Ezagutza transferitzeko jardunaldiak 5 lurraldeetako ekoizle, zaharberritzaile eta turismo-operadoreen artean.
• Helburu Bakarra sustatzeko estrategia eta marka bateratua sortzea.
• Turismo Gastronomikoko Ibilbideak sortzea.
• Helburu bakarra merkaturatzeko plataforma.
• Nazioartekotzeari laguntzeko gidak.
• Nazioartekotzea sustatzeko ekintzak.
• Helmuga sustatuko duten merkataritza-akordioak.
LANKIDETZA
Mugaz gaindiko lankidetzak aukera emango die enpresei:
• Nazioartekotzeko tresnak eta baliabideak izatea.
• Nazioartekotzeko potentziala zabaltzea.
• Sektore bereko beste eskualde batzuetako enpresetatik ikastea.
• Produktua eskaintzen eta gainerako lurraldeetako HORECA kanalera nola tratatu irakastea.
• Turismo-sektoreko enpresak banaka sartu ezin diren nazioarteko merkatuetara sartzea.
PROIEKTUAREN FINANTZAKETA
Eskualde Garapeneko Europako Funtsak (EGEF) finantzatu du proiektua, % 65ean, Interreg V-A Espainia-Frantzia-Andorra programaren bidez (POCTEFA 2014-2020). POCTEFAren helburua Espainia-Frantzia-Andorra mugaldearen integrazio ekonomikoa eta soziala indartzea da. Laguntza mugaz gaindiko jarduera ekonomiko, sozial eta ingurumenekoetan oinarritzen da, lurralde-garapen iraunkorraren aldeko estrategia bateratuen bidez.
Nafarroako Gobernuko Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Zuzendaritza Nagusiak AEHN - Asociación de Hostelería y Turismo de Navarra bazkideari batera finantzatutako proiektua.