• NATURA ETA GASTRONOMIA TURISMOA
Javier Hurtado sailburuak ibilbide gastronomikoak bultzatzeak iraunkortasun turistikoak markatutako estrategia indartzen du
Javier Hurtado Turismo, Merkataritza eta Kontsumoko sailburuak Euskadiko ibilbide enblematikoenetako bat proiektatuko duten sustapen-material berriak aurkeztu ditu: Ordizian jaiotzen den Idiazabal gaztaren ibilbidea edo GR283, 96km-ko ibilbide zirkular batean.
Euskadiko ibilbide gastronomikoak, hala nola Oionen aurkeztu berri dena, ardoaren eta arrainaren ibilbidea edo gaztaren ibilbidea, Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak jasangarritasun turistikoak markatutako estrategia indartzeko bultzatzen dituen apustuetako bat dira. Ibilbideek bat egiten dute lurralde osoko eta tradizio turistiko txikiagoko eremuetako mugimenduen sustapenarekin, eskaintza dibertsifikatuz eta egonaldia desestazionalizatzen eta luzatzen lagunduz.
Gainera, gure gastronomiarekin, nazioartean ezaguna den gastronomiarekin eta gure historiarekin zerikusia duen gure ondarearen balioa nabarmentzeko balio dute, eta lurralde-kohesiorako elementu indartsua dira. Azken batean, Euskadi plurala bezalako lurralde bateko planen aniztasuna eta baliabideen aberastasuna erakusten duten ibilbideak dira, eskaintza askotarikoa eta iraunkorra dutenak, eta Euskadiko turismo-indargune handien balioa nabarmentzen laguntzen dutenak: gure natura- eta turismo-baliabide aktiboak eta nazioartean aitortutako gastronomia.
Hiri-, landa- eta natura-eremuetatik igarotzen den ibilbide zirkular hau nazioartean ezaguna den produktu gastronomiko batean zentratzen da, hala nola Idiazabal gaztan, eta ibilbidean zehar baliabide eta produktu turistiko garrantzitsuak ditu, hala nola Ordiziako merkatua, Idiazabal herria, Idiazabal Gaztaren Jatorri Izendapenari izena ematen diona, Segurako Erdi Aroko herria, Zerain bezalako xarma duten herriak, Munduko Mirandaola burdinola, Legazpiko turismo ondare handia (San Adriabeitia).
Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Saila mendi-ibiliak, zikloturismoa eta natura-turismoa garatzeko eta hedatzeko ekintzak garatzen ari da, pandemiaren ondorioz potentzial handia erakutsi baitu.
GR 38, ardoaren eta arrainaren ibilbidea, Inaziotar Bidea, Donejakue Bidea eta orain GR 283, Idiazabal Gaztaren Ibilbidea, dira gure lurraldea artikulatzen duten eta Euskadiri mendi-ibilaldiak egiteko aukera paregabea ematen dioten bidezidor nagusiak.
Material teknikoa eta sustapen-materiala egitea, hala nola liburuxkak, etapen fitxak, bideoak edo ibilbideak wikiloc bezalako plataforma espezializatuetan txertatzea, oinarrizko piezak dira bide horiek garatzen eta ikusten laguntzeko.
Turismo sailak, GOITURekin batera, GR 283 liburuxka berri bat garatu du azken urteotan, baita Basque Highlands liburuxka ere, Goierriko beste ibilbide batzuekin batera. Gainera, Donejakue Bidearen hainbat etapatako mapak egin dira, GR 283 ibilbidearekin bat datozenak neurri batean, baita ikus-entzunezko hainbat material ere, eta Press tripak antolatu dira hedabide espezializatuekin. Horiei sustapen-kanpainak egin zaizkie, naturako bidaietan espezializatutako hedabideetan egindako ibilbideko erreportajeen bidez.